Universitatea din București

Evaluarea CEC

Evaluarea Comisiei de Etică a Cercetării Științifice

Proiecte

Proiecte
 
     
 

Informații pentru participanții la cercetări

 

Dacă vă gândiți să participați la un studiu experimental, trebuie să aveți câteva lucruri în vedere:

 

  • Participanții la cercetări pot avea motivații diferite pentru înrolarea în studiu, dar obținerea unor foloase materiale nu trebuie și nu poate fi un motiv bun, de aceea, este posibil ca participarea la studiu să vină însoțită de diferite tipuri de decontări (transport, hrană), dar niciodată cuantificate în sume sau cantități prea mari pentru a evita ca obținerea acestora să devină principalul motiv pentru participare.
  • Trebuie să știți că aveți o serie de drepturi care este obligatoriu să vă fie respectate:
  • Respectarea principiului autonomiei sau al respectului pentru persoane. Acest principiu se reflectă direct în procesul de obținere a consimțământului informat. Studiul clinic nu va începe până în momentul în care dumneavoastră nu v-ați obținut consimțământul în scris după ce ați fost informat pe deplin și pe înțelesul dumneavoastră cu privire la: scopul studiului, durata acestuia, procedurile și metodele implicate, alternativele pe care le aveți la dispoziție, riscurile și beneficiile anticipate. De asemenea trebuie să fiți informat asupra faptului că participarea trebuie să fie voluntară, că vă puteți retrage la orice moment al studiului și că puteți pune oricâte întrebări pentru a fi pe deplin informat atât înainte de începerea studiului cât și în timpul acestuia. În plus, cercetătorii sunt obligați ca, pe întreaga durată a studiului să aibă în vedere asigurarea confidențialității identității și datelor personale ale fiecărui participant.
  • Respectarea principiului binefacerii. Acest principiu se reflectă direct în procesul evaluării riscurilor și beneficiilor. Nimeni nu poate fi exclus din distribuirea beneficiilor, dar dumneavoastră ca participant la studiu vă veți asuma atât riscuri suplimentare față de restul societății beneficiare, cât și beneficii directe, rezultate ca urmare a participării la studiu. Pentru ca dumneavoastră să puteți participa, riscurile anticipate niciodată nu trebuie să depășească beneficiile anticipate.
  • Respectarea principiului nefacerii răului. Acest principiu trebuie să se reflecte direct în întregul studiu clinic. Astfel, dumneavoastră nu veți participa la un studiu prin care vi s-ar provoca înrăutățirea stării de sănătate, disconfort fizic sau psihic nejustificat sau mai mare decât cel pe care îl experimentați în viața de zi cu zi, vătămare fizică sau psihică ori prin care vi s-ar putea aduce prejudicii. De asemenea, cercetătorii sunt obligați ca, pe întreaga durată a studiului să aibă în vedere minimizarea riscurilor pentru fiecare participant.
 
     

© 2017 Comisia de Etică a Cercetării. Toate Drepturile Rezervate.